Agility en hundsport med fart

Dog-Agility-BoxerDet finns många olika typer av hundsport och kanske den roligaste och snabbaste av dem är Agility. Det är lite av hundvärldens rally, fast med hinder, så det är en rallyhinderbana.

Agility består av en bana som man har byggt upp. Den har hinder, tunnlar, slalom, broar och liknande moment. Tunnlarna kan ha både öppna och slutna ändar och hopphinder kan vara vanliga hinder eller däck. Som hundförare går man banan och lär sig den, för att se var man ska spara tid.

Själva tävlandet går ut på att hunden startar och ska ta sig igenom banan felfritt och på kortast tid. Som nybörjare springer man i regel med hunden och visar hinder och säger vad den ska göra så som hopp, tunnel och liknande. Efterhand som man själv och hunden utvecklas och lär sig så får hundföraren mindre och mindre att göra.

Agility som träning

Den här sporten passar alla hundar oavsett ålder då de olika hinder som används sätts efter hundens storlek. Detta har gjort agility till en sport som är älskad av både hundar och hundförare. Hunden får arbeta med både kroppen och hjärnan och efter ett lyckat träningspass så är hunden trött.

De flesta hundklubbar och ställen för hundträning erbjuder agility lektioner och nivån är allt från nybörjare till avancerad och även agilitytävling. Det man måste tänka på är att ens hund går utan koppel och även ibland utan halsband, så det gäller att man har en hund som lyssnar på en. Lydnadsträning är väldigt viktigt för en agilityhund så att den lyssnar på föraren. Inom lydnad så tränar man taget, det vill säga att hunden ska nudda en vit platta med båda tassarna vid olika tillfällen och detta kan användas för att lära hunden nya saker så som konster. I agility använder man också target för efter vissa moment så som broar, så måste hunden röra en vit platta på marken med båda framtassarna för annars anses inte hindret avklarat.