Att tänka på när man köper hund

dog-425067_1280Att skaffa hund är ett väldigt stort beslut i livet och det finns en mängd olika anledningar till varför man skaffar hund. Oavsett vilken anledning man har så finns det mycket att tänka på innan man skaffar hund.

Ett långt liv

När man skaffar en hund så måste man vara införstådd med att en hund är ett djur som lever länge. Den normala livslängden på en hund är 9-12 år, beroende på storlek och ras, men det finns många hundar som lever längre och kan bli upp till 16 år gamla. Det gäller att man är införstådd med livslängden på en hund och att man är beredd att leva med hunden under denna tiden. Eftersom en hund lever länge så är de med under flera olika faser i ens liv, barn, bröllop, jobbyte och liknande. Om man uppfostrar sin hund rätt så är dessa och andra händelser inga problem.

Kostnad och tid

Det kostar att ha en hund, oavsett storlek, och det handlar både om pengar och om tid. En hund kräver en bra utrustning, mat, leksaker, tuggleksaker, ben och annan utrustning så som koppel, halsband, skålar och säng. Man måste med jämna mellanrum byta ut utrustningen. Även veterinärvård och försäkringar kostar. En hund ska avmaskas två gånger om året, och i regel vaccineras en gång om året och behandlas mot fästingar och liknande. Detta kräver pengar och även tid. Om olyckan är framme så kan veterinärvård bli dyrt så då kan en försäkring vara bra att ha.

När det kommer till tid så kräver hundar en hel del. De behöver sina dagliga promenader, och att bara släppa ut dem i trädgården eller gå runt kvarteret är inte tillräckligt. Inte ens för en liten hund. Alla hundar behöver promenader, och annan aktivering i form av träning och lek. Som hundägare måste man vara beredd på att lägga ner mycket tid, hela året, oavsett vilket väder det är.