Hundar av typen Terrier

types-of-terrier-dogs-03-600x600Hundar av typen terrier är en grupp av raser med liknande temperament, men olika utseenden och storlekar som avlades fram i Storbritannien. Många av raserna har namn som avslöjar antingen deras ursprungsstad eller vad deras huvuduppgift var inom jakt. I början avlades hundarna fram enbart med jakt som syfte, men kom senare att breddas till även sällskapshundar. Terrierhundar har korsats med Engelsk Bulldog vilket har skapat en nyare gren till gruppen terriers, nämligen olika typer av Bullterriers.

Temperament

Terriers är generellt sätt kända för att vara pigga, alerta och snälla men även envisa och busiga. Graden av de olika egenskaperna varierar från ras till ras, men de kräver alla en bestämd husse eller matte som inte låter dem göra precis som de själva vill. Det är också viktigt att en terrier blir sysselsatt under dagen då den behöver stimulans för att må bra. De raser som har mest jakt i sig kan ibland instinktivt börja gräva i jord, snö eller sand för att leta efter små djur som bor under jord. Terriers har på grund av sin livlighet, höga energinivå och snabbhet blivit populära agilityhundar. När man först börjar träna agility med sin terrier är ett tips att träna på inhägnat område, då instinkten kan ta över om hunden skulle se en kanin eller mus springa förbi.

Olika raser

Det finns ett 30-tal olika raser inom gruppen terrier och en del av de raserna finns också i olika typer. Exempelvis så finns Jack Russell Terriern både som kort- och långhårig och den ståtliga Fox Terriern finns som strävhårig och släthårig. Det finns också terriers som är liknande varandra i både utseende och temperament där det som är den markanta skillnaden är storleken. Ett exempel på detta är Lakeland Terrier som räknas som en liten hund, Welsh Terrier som en mellanstor hund och Airedale Terrier som en stor hund. Dessa tre raser är väldigt lika i färg och utseende i övrigt men är tre olika storlekar. Andra kända raser som faller inom terrier kategorin är Borderterrier, Cairnterrier och Norfolkterrier.