Riesenschnauzern, en positiv och smart hund

Historia bakom Riesenschnauzern

giant-schnauzer-1Riesenschnauzern är en gammal ras som avlades fram genom att korsa mellanschnauzern med bland annat Grand Danois. Det finns inga hundraprocentiga källor om exakt vilka andra raser det var som var med och avlade fram Riesenschnauzern men mest troligt var det till största del de två ovan nämnda. För att få fram den svarta färgen användes inte alla typer av Grand Danois utan enbart svarta. Numera finns Riesenschnauzern i färgerna svart och grå. Den grå färgen kallas i avelssammanhang för peppar och salt.

Riesenschnauzerns temperament

Riesenschnauzern avlades först och främst fram i syfte att vara en brukshund. Utifrån detta utvecklades rasens egenskaper. Hundar av denna ras är generellt sätt tillgivna, arbetsvilliga, lättlärda och lydiga. På grund av dessa egenskaper har Riesenschnauzers använts av tull, polis och annan räddningstjänst bland annat för att spåra, leta droger eller försvunna människor. Rasen passar också bra som familjehund, men behöver mycket motion för att må bra.

Att köpa en Riesenschnauzer

Om du bor i Sverige och är intresserad av att köpa en Riesenschnauzer ska du leta efter en bra uppfödare. Man kan vända sig till Svenska Riesenschnauzerklubbens hemsida för att hitta dokument om rasstandard och hitta länkar till olika uppfödare som är godkända enligt Svenska Kennelklubben. Svenska Kennelklubbens krav innefattar bland annat att hundarna som det avlas på ska vara vid god fysisk och mental hälsa enligt en standardmall.

Det är viktigt att redan innan man börjar göra sin research fundera en extra gång på om man är redo att ta sig an en ny familjemedlem. För Riesenschnauzers krävs det inte bara den vanliga omvårdnaden och dagliga promenaderna och stimulansen. En Riesenschnauzer måste också trimmas regelbundet vilket kanske inte är det första man tänker på när man bestämt sig för att skaffa hund. För att hitta en bra hundtrimmare rekommenderas det att fråga sina vänner och kontakter.

Lycka till med din nya Riesenschnauzer!