Vanliga hundraser i Sverige

Sverige är ett land med väldigt många olika hundraser och några är vanligare än andra. Vad man väljer för ras på sin hund beror helt på vad man tycker om och vad man ska ha hunden till.

Schäfer

Schäfer är kanske en av de hundraser som är mest välkänd i Sverige och andra länder. Detta för att det är en hundras som används av både polisen och försvaret som tjänstehund, samt att under 80- och 90-talet så var den tyska TV-serien om Kommissarie Rex populär och Rex var en schäfer.

Border Collie

Border Collien är en arbetande hund som många känner igen från filmer och TV-serier. Det är en vallhund som används flitigt när det kommer till fårvallning. Den är i regel svart och vit med lite längre päls, men är inte långhårig. Detta är en hund som måste få jobba och passar i regel inte i lägenhet.

Chihuahua

Idag den minsta hundrasen och välkänd då den har varit populär hos kändisar över hela världen. Det är en hund som man enkelt får plats med i väskan, men om man vill ha den här typen av hund så måste man förstå att det är en hund och inte ett föremål.

Sibirien Husky

Kanske den mest välkända hundrasen när det kommer till vinter och drag. Sibirien Husky är en slädhund från Ryssland och det finns en liknande hundras med liknande utseende från USA som heter Alaskan Malamute. Båda hundraserna älskar vintern och att få dra. Många vantrivs inne och den perfekta miljön för dem är att få vara ute och få gå in när och om de vill.

Blandrasen

Blandrashunden är ingen hundras i sig utan, precis som namnet antyder, en blandning av olika raser. Detta är den absolut vanligaste hunden i Sverige. Dess utseende och beteende varierar kraftigt då det helt beror på vilken eller vilka raser som finns bakom. Ibland är det blandrashundar i så många led bakåt att man inte kan säga vilka raser som finns i en blandrashund.